Blask

Blask The Musical  Inspirowany życiem i twórczością Michaela Jacksonainspirowany życiem i twórczością Michaela Jacksona

„Czy w lustrze widzisz kogoś bliskiego ?
Czy człowiek w lustrze kimś dobrym jest ?
Zacznij świat zmieniać od siebie samego …”

Po dwóch latach od ostatniej premiery Stowarzyszenie Teatralne INGENIUM, wraz ze swoimi młodymi artystami zrealizowało kolejny musical. Prawie dwu i pół-godzinne przedstawienie powstało dzięki pasji i zaangażowaniu ludzi pragnących stworzyć niesamowite widowisko w hołdzie wielkiemu artyście – Michaelowi Jacksonowi. W spektaklu usłyszymy zarówno te bardziej jak i mniej znane utwory króla popu, większość w zupełnie nowych aranżacjach, oraz zobaczymy profesjonalną choreografię autorstwa Moniki Bral – specjalistki od Jackson Style.

Wzruszające sceny, ruch taneczny, efekty świetlne oraz przepiękne wykonania piosenek na długo pozostaną w pamięci i sercach widzów. Jest to pierwszy w naszym kraju, zrealizowany na tak wielką skalę spektakl, którego utwory w tak dokładny sposób odzwierciedlają przesłanie jakie niosła za sobą twórczość Michaela Jacksona. Na dodatek wszystkie zawarte w spektaklu utwory wykonywane są w języku polskim. Cała oprawa dźwiękowa została wpleciona w przepiękną historię młodych ludzi, chcących poprzez pasję do muzyki zmieniać na lepsze siebie oraz świat, sprawiając by każdemu żyło się lepiej. Czy publiczność ich pokocha?

Nasi bohaterowie będą musieli zmierzyć się z brutalnymi realiami współczesnego rynku muzycznego rządzonego przez pieniądz i układy. Batalia jaką stoczą z apodyktycznym producentem muzycznym, który bojąc się o swoja pozycję w show biznesie, będzie blokował twórczość tych wspaniałych młodych ludzi, pokaże widzowi jaką siłę ma przyjaźń, wiara w marzenia oraz bycie prawdziwym.

Wszyscy, którzy kochają Michaela Jacksona, odnajdą w spektaklu odpowiedź na pytanie kim był Król Popu, jakim problemom musiał stawiać czoło w swoim życiu oraz przede wszystkim odkryją jego prawdziwą duszę – dobrego
i wrażliwego człowieka – którego prawdziwy blask został przyćmiony przez pasmo niedomówień i okrucieństwo mediów. Historia artysty rozpisana pomiędzy kilku bohaterów, pokazuje że jeśli czegoś mocno pragniemy to możemy zdobyć świat. Spektakl przeznaczony jest dla każdego widza niezależnie od wieku.

„Wierzę dziś, wierzę w przyszłość
Którą los niesie nam
Wierzę wciąż, w dobroć ludzi
czyste serca, piękny świat…”

Scenariusz i reżyseria: Karol Świtajski
Choreografia: Monika Bral
Scenografia: Anna Markowska
Efekty świetlne: Setlight
Nagłośnienie: Offstage

Link do reportażu z premierowych spektakli w Filharmonii Bałtyckiej:

Jak znaleźć drogę na szczyt? – o młodzieżowym musicalu „Blask – The Musical”
fot. Łukasz Unterschuetz

Rezerwacja biletów:

Kup bilet

Aktualnie nie prowadzimy sprzedaży na spektakl „Blask”. Prosimy oczekiwać na kolejny sezon artystyczny i zapraszamy na pozostałe spektakle Stowarzyszenia!

Pragniemy podziękować naszym sponsorom i partnerom, dzięki którym mogliśmy zrealizować kolejne etapy przygotowań do premiery „Blasku”.

Zespół Szkół nr 8 – Gdańsk
Gdański Ośrodek Kultury Fizycznej – Gdańsk