O stowarzyszeniu

Stowarzyszenie Teatralne „Ingenium” jest powstałą w 2009 roku Organizacją Pożytku Publicznego. Od samego początku naszym głównym celem była realizacja spektakli musicalowych na wysokim poziomie, w których błyszczałyby dzieci i młodzież, zamiast być tylko dodatkiem do dorosłych aktorów. Spektakle miały z założenia nieść pozytywne
przesłanie, być na czasie i konkurować z produkcjami profesjonalnych teatrów. I ten cel, pośród wielu innych, realizujemy wytrwale już kilka lat. Po wielu miesiącach ciężkiej pracy naszym pierwszym ogromnym sukcesem była premiera musicalu „Okruchy Życia – Anioły są wśród nas” w lipcu 2010 roku. Wtedy, z ponad 60 aktorami na scenie i zespołem na żywo rozpoczęliśmy naszą przygodę.

Od tego czasu, dzięki ludziom dobrej woli, przygotowaliśmy kolejne spektakle – „Trudne Pytania – musical o sile ludzkich marzeń!” oraz „Blask – inspirowany życiem i twórczością Michaela Jacksona”. W grudniu 2016 roku swoją premierę miał również wyjątkowy koncert
„Cudowne Musicale – od West Endu aż po Broadway!”. Nasze projekty wystawiliśmy już ponad sto razy w całym kraju! A na scenach takich jak Teatr Wielki w Poznaniu, Sala Kongresowa PKiN w Warszawie czy Hala Stulecia we Wrocławiu obejrzało nas na żywo
ponad 50 000 osób. Współpracowaliśmy z wieloma wybitnymi choreografami, instruktorami śpiewu a nawet iluzjonistami. Spędziliśmy tysiące godzin prób i całe tygodnie wyjazdów na tworzeniu i doskonaleniu kolejnych spektakli.

Od samego początku działamy wolontarialnie, dając szansę każdemu zdolnemu dziecku, które kocha tańczyć, śpiewać, występować. Nasi młodzi artyści mogą nieodpłatnie uczestniczyć w zajęciach. Robimy to już ponad 6 lat!