Stowarzyszenie

Stowarzyszenie Teatralne „Ingenium” jest powstałą w 2009 roku Organizacją Pożytku Publicznego. Od samego początku naszym głównym celem była realizacja spektakli musicalowych na wysokim poziomie, w których błyszczałyby dzieci i młodzież, zamiast być tylko dodatkiem do dorosłych aktorów. Spektakle miały z założenia nieść pozytywne przesłanie, być na czasie i konkurować z produkcjami profesjonalnych teatrów. I ten cel, pośród wielu innych, realizujemy wytrwale już kilka lat. Po wielu miesiącach ciężkiej pracy naszym pierwszym ogromnym sukcesem była premiera musicalu „Okruchy Życia – Anioły są wśród nas” w lipcu 2010 roku. Wtedy, z ponad 60 aktorami na scenie i zespołem na żywo rozpoczęliśmy naszą przygodę.

Od tego czasu, dzięki ludziom dobrej woli, przygotowaliśmy kolejne spektakle – „Trudne Pytania – musical o sile ludzkich marzeń!” oraz „Blask – inspirowany życiem i twórczością Michaela Jacksona”. W grudniu 2016 roku swoją premierę miał również wyjątkowy koncert „Cudowne Musicale – od West Endu aż po Broadway!”. Nasze projekty wystawiliśmy już ponad sto razy w całym kraju! A na scenach takich jak Teatr Wielki w Poznaniu, Sala Kongresowa PKiN w Warszawie czy Hala Stulecia we Wrocławiu obejrzało nas na żywo ponad 50 000 osób. Współpracowaliśmy z wieloma wybitnymi choreografami, instruktorami śpiewu a nawet iluzjonistami. Spędziliśmy tysiące godzin prób i całe tygodnie wyjazdów na tworzeniu i doskonaleniu kolejnych spektakli.

Od samego początku działamy wolontarialnie, dając szansę każdemu zdolnemu dziecku, które kocha tańczyć, śpiewać, występować. Nasi młodzi artyści mogą nieodpłatnie uczestniczyć w zajęciach. Robimy to już ponad 6 lat!

Zapraszamy do wsparcia naszej działalności 1% Państwa podatku. Nie ukrywamy, że jesteśmy otwarci na współpracę patronacką, sponsorską, gdyż zależy nam na jeszcze intensywniejszej pracy, podczas gdy często blokują nas zupełnie przyziemne sprawy.

Aktualnie jest nas około 40 i pracujemy nad kolejnymi projektami. Nasze spektakle to zawsze ponad dwadzieścia śpiewanych na żywo utworów, choreografia na wysokim poziomie, niesamowita muzyka, zjawiskowe oświetlenie i profesjonalne nagłośnienie. Jednym słowem wielkie widowisko muzyczne, w którym króluje pozytywne przesłanie. Zaufały nam setki nauczycieli i wychowawców z całej Polski.

Zapraszamy!