“Okruchy Życia – Anioły są wśród nas…”

Zapraszamy do naszego małego miasteczka, gdzie przeplatają się odwieczna walka dobra ze złem, wzruszenia, radość i prawdziwa, szczera miłość!

• data premiery: 4.07.2010
  • czas trwania: 100 minut
  • najbliższe terminy: repertuar
  • posłuchaj płyty: muzyka

Musical opowiada o losach nastolatków pewnego małego miasteczka rządzonego przez tamtejszy uliczny gang. Jego szefem jest przerażający i niebezpieczny człowiek zwany Żyleta. Do gangu należą dzieci, dla których jest on zarówno ucieczką od codziennych problemów czy biedy, jak i sposobem na zabicie nudy. Obojętność społeczeństwa sprawia, że wszyscy bez sprzeciwu tolerują panującą sytuację. Jednak ta monotonia zmieni się, gdy do szkoły, prowadzonej przez surowego dyrektora, zawita nowy nauczyciel Tomek. Wypowie on wojnę rządzącym tam zasadom, stosując własne metody pracy z dziećmi i ukazując im właściwą drogę.

“Okruchy życia – Anioły są wśród nas…” to musical dla dzieci i dorosłych, o problemach współczesnej młodzieży, zawierający założenia pedagogiki Janusza Korczaka. Od premiery w 2010 roku odwiedziliśmy między innymi Warszawę, Kraków, Wrocław, Poznań czy Trójmiasto, a podczas przygotowań spektakl został objęty patronatem przez Minister Edukacji Narodowej, Prezydentów Miasta Gdańska, Gdyni i Sopotu oraz Marszałka Województwa Pomorskiego.

Historia nauczyciela Tomka, który walczy ze słabościami swoich uczniów i zmienia ich postrzeganie świata, a także sylwetki wielu bohaterów sprawią, że każdy odnajdzie w tej historii cząstkę siebie. Musical wpisuje się w program przeciwdziałania agresji i przemocy w szkole. Urzekająca muzyka, efekty specjalne i przede wszystkim poruszająca historia sprawią, że po obejrzeniu tego spektaklu spojrzymy inaczej na problemy współczesnego pokolenia.

• scenariusz i reżyseria: Karol Świtajski
  • asystent reżysera: Adam Baranowski
  • przygotowanie wokalne: Alicja Giętkowska-Liguz (Giętkowska), Anna Baranowska (Jarosz)
  • przygotowanie aktorskie: Ilona Bidzan-Bluma (Bidzan)
  • choreografia: Wiktoria Litsowska, Maksym Grabarczyk
  • scenografia: Anna Markowska
  • kierownik techniczny: Tomasz Liguz
  • reżyseria światła: Przemysław Wrembel / Setlight
  • reżyseria dźwięku: Przemysław Waszkiewicz / Offstage

w rolach głównych:

• Tomek – Piotr Dymała
  • Żyleta – Karol Jasiński
  • Dyrektor Szkoły – Paweł Bajerski
  • Ciotka Wanda – Anna Baranowska (Jarosz)
  • Ojciec Oli – Karol Świtajski
  • Bastian – Paweł Pitucha / Dominik Gosz
  • Kasia – Emilia Dworzyńska / Magdalena Gruchała (Gosz)
  • Ania – Iwona Goździak / Klaudia Hinz
  • Ola – Agnieszka Jurkiewicz (Piech) / Nikola Raczko / Dominika Klein (Sajdak)
  • Michał – Maciej Michałowski
  • Twardy – Szymon Rudziński
  • Rudy – Michał Łuczkiewicz
  • Jacek – Maciej Dębski / Patryk Klein / Mikołaj Koźmiański / Szymon Szymański
  • Śmieszek – Jakub Kurek / Kamil Rogowski / Mikołaj Koźmiański

w pozostałych rolach:
Banaszek Mateusz, Bronka Alicja, Czerniak Zuzanna, Gorczyca Magdalena, Gorczyca Wiktoria, Jakubowski Mariusz, Jastrzębska Joanna, Kleina Justyna, Kopczyńska Klaudia, Kozłowicz Oliwia, Kryniecka Karolina, Kuś Damian, Lenda Martyna, Łopacińska Klaudia, Marcinkowska Aleksandra, Nadgrabska Agata, Rogalska Natalia, Sławińska Diana, Słomiński Łukasz, Stalewska Milena, Wasiak Natalia, Wiwatowska Ewa, Wiśniewska Monika, Zwara Paulina.

zespół muzyczny:

• Julia Ziętek – skrzypce