“Trudne Pytania – Musical o sile ludzkich marzeń!”

Przepiękna historia o bajkowym świecie zwanym Ciapkolandią, który zamieszkują rzucające różnorakie zaklęcia stworki zwane Ciapkami. To miejsce pełne radości i uśmiechu, gdzie nieznane są pojęcia zazdrości czy nienawiści. Jednak w pewnym momencie magia Ciapkolandii powoli przestaje działać, a żyjące w niej stworzonka z każdym dniem stają się smutniejsze. W obliczu nadciągającej katastrofy dwa młode Ciapki, Kichatka (która ciągle kicha) i Przewrotek (który ciągle się wywraca) wyruszają do naszego świata, gdyż uratować ich krainę może tylko człowiek o czystym sercu i głowie pełnej marzeń…

Zapraszamy na prawdziwą bajkę, gdzie dobro triumfuje, świat jest pełen kolorów, a marzenia zmieniają świat.

• data premiery: 18.09.2012
  • czas trwania: 90 minut
  • najbliższe terminy: repertuar
  • posłuchaj płyty: muzyka

Mający swą premierę we wrześniu 2012 roku musical to muzyczna bajka dla każdego, inspirowana fabułą “Neverending Story”. Po gruntownej przebudowie w 2015 roku został niezwykle ciepło przyjęty przez młode widownie w Gdańsku czy Warszawie. Skierowana do naszych młodszych widzów, ale i całych rodzin, bajka pełna kolorów, urzekających strojów i niezapomnianych bohaterów sprawi, że nie będziecie chcieli Państwo opuścić naszej magicznej krainy.

Musical opowiada przepiękną historię o bajkowym świecie zwanym Ciapkolandią, który zamieszkują rzucające różnorakie zaklęcia stworki zwane Ciapkami. To miejsce pełne radości i uśmiechu, gdzie nieznane są pojęcia zazdrości czy nienawiści. Jednak w pewnym momencie magia Ciapkolandii powoli przestaje działać, a żyjące w niej stworzonka z każdym dniem stają się smutniejsze. W obliczu nadciągającej katastrofy dwa młode Ciapki, Kichatka (która ciągle kicha) i Przewrotek (który ciągle się wywraca) wyruszają do naszego świata, gdyż uratować ich krainę może tylko człowiek o czystym sercu i głowie pełnej marzeń…

„Trudne Pytania” to historia o przyjaźni, przezwyciężaniu swych słabości i spełnianiu swoich marzeń. Śpiewanymi przez bardzo młodych aktorów utworami, urzekającą bajkową muzyką, kolorowymi światłami oraz scenografią i pojawiającą się na scenie iluzją ciapki urzekły już wielu młodych widzów, ich rodziców i wychowawców.

• librettto, muzyka i reżyseria: Karol Świtajski
  • choreografia: Sylwia Martys
  • konsultacja sztuczek iluzjonistycznych: Tomasz Jusza
  • scenografia: Anna Markowska