Trudne Pytania – Musical o sile ludzkich marzeń !

Trudne Pytania„Trudne Pytania” to drugi musical zrealizowany przez Stowarzyszenie. Spektakl inspirowany jest znanym hitem filmowym „Niekończąca się opowieść”  (org. „Neverending story”). Mający swą premierę we wrześniu 2012 roku musical to muzyczna bajka dla każdego. Po gruntownej przebudowie w 2015 roku został niezwykle ciepło przyjęty przez młode widownie w Gdańsku czy Warszawie. Skierowana do naszych młodszych widzów, ale i całych rodzin bajka pełna kolorów, urzekających strojów i niezapomnianych bohaterów sprawi, że nie będziecie chcieli Państwo opuścić naszej magicznej krainy jak już się w niej znajdziecie.

Opowiada on przepiękną historię o bajkowym świecie zwanym Ciapkolandią, gdzie zamieszkują rzucające różnorakie zaklęcia stworki zwane Ciapkami. Miejsce to jest pełne radości i uśmiechu, gdzie nieznane są pojęcia zazdrości czy nienawiści. Jednak w pewnym momencie magia Ciapkolandii powoli przestaje działać, a żyjące w niej stworzonka z każdym dniem stają się smutniejsze. W obliczu nadciągającej katastrofy dwa młode Ciapki, Kichatka (która ciągle kicha) i Przewrotek (który ciągle się wywraca) wyruszają do naszego świata, gdyż uratować ich świat może tylko człowiek o czystym sercu i głowie pełnej marzeń…

„Trudne Pytania” to historia o przyjaźni, przezwyciężaniu swych słabości i spełnianiu swoich marzeń. Śpiewanymi przez bardzo młodych aktorów utworami, urzekającą bajkową muzyką, kolorowymi światłami oraz scenografią i pojawiającą się na scenie iluzją ciapki urzekły już wielu młodych widzów z rodzicami i wychowawcami. Wiedzą oni, że jeśli tylko masz marzenia świat się zmienia!

Spektakl został przetłumaczony na Polski Język Migowy i może być realizowany z tłumaczeniem na żywo, jak i z wykorzystaniem audiodeskrypcji.

Spektakl powstał we współpracy z Domem Kultury Młyniec w Gdańsku, Sceną Teatralną NOT oraz CKZiU nr 1 w Gdańsku.

Wybrane opinie na temat spektaklu:

„Osobiście mam dość chodzenia z dzieckiem na spektakle, w których dorośli przebrani za postaci z bajek udają w sposób nienaturalny jakieś stwory. Dzieci powinny poznawać świat nie oszukany, ale również bajkowy – co w spektaklu naprawdę dobrze pokazały grający młodzi aktorzy. Świat szczery oraz prawdziwy, czego dzieciom się odbierze się nigdy.”

„Młodzi bohaterowie znakomicie zagrali swoje role i jestem pełen szacunku dla Twórców tego naprawdę wartego obejrzenia widowiska, których mało w Polsce. Polecam na 200%!”

Zapraszamy:

… widzów już od szóstego roku życia aż po początek gimnazjum. Ale przede wszystkim zapraszamy każdego, kto choć na chwilę pragnie oderwać się od rzeczywistości, przenieść w magiczny świat Ciapkolandii i przeżyć z nami przygodę, z której wyniesie odrobinę mądrości życiowej na kolejne lata.

Link do reportażu z jednego ze spektakli w Teatrze Palladium:

Rezerwacja biletów:

Kup bilet

Scenariusz i reżyseria: Karol Świtajski
Konsultacja i opracowanie sztuczek iluzjonistycznych: Tomasz Jusza
Choreografia: Sylwia Martys
Scenografia: Anna Markowska
Efekty świetlne: Setlight
Nagłośnienie: Offstage

Obsada:

• Przewrotek – Maciej Pitucha
  • Kichatka – Debora Sobieska / Kinga Pitucha
  • Fisiulek – Zuzanna Czerniak
  • Misia – Alicja Długosz
  • Kropka – Izabela Świerzyńska
  • Kropeczka – Wiktoria Grzędzicka
  • Mama Przewrotka i Kichatki – Agnieszka Piech / Dominika Sajdak / Dominika Żywicka / Agata Kortals
  • Sybidiąg – Patryk Klein / Paweł Bajerski
  • Sytia – Aleksandra Chamier-Ciemińska
  • Dżdżownica Waldemar – Maciej Kanas
  • Dzikie Kury – Aleksandra Malkowska / Aleksandra Rowicka / Weronika Hola
  • Pani Dobrego Snu – Agata Kortals
  • Pani Złego Snu – Marta Schmidt
  • Wódz Wykałaków – Kamil Rogowski / Nikola Raczko
  • Pani Sprzątająca Złe Sny – Monika Chybowska / Izabela Kokowska
  • Krzyś – Wojciech Kamiński
  • Zły chłopak – Paweł Pitucha
  • Tata Krzysia – Karol Świtajski / Patryk Klein
  • Michalina – Agnieszka Piech / Dominika Sajdak
  • Rapujący chłopak – Adam Bayoumy

W pozostałych rolach:
Amadeusz Baranowski, Kamila Bławat, Natalia Chustak, Szymon Czerski, Patrycja Kamińska, Natalia Klewicz, Patrycja Kołowska, Kinga Kuczwalska, Klaudia Łaciak, Pamela Nowocień, Mateusz Rosiński, Szymon Szymański.